Jump to content

Fantasy Olimpia: Vajon lesz ki megszorongassa az amerikaiakat?

2016. 08. 05. 11:00

A két amerikai válogatott névsorának és múltjának ismeretében nagy meglepetés lenne, ha elmaradna az újabb címvédés a férfiaknál vagy a nőknél a riói olimpia kosárlabdatornáján.

A TOP4-be az USA-n kívül Szerbiát, Ausztráliát, Kínát és Litvániát jósolták a legtöbben a különböző Fantasy Olimpiás oldalakon.

A férfi csapat sorozatban harmadik aranyérmét készül begyűjteni, és sokat elárul esélyeiről az az adat, hogy eddigi 17 ötkarikás szereplése alkalmával 14-szer ünnepelhetett a döntő után. A 2012-es hősök közül Stephen Curry, Russell Westbrook, LeBron James, James Harden, Chris Paul, Anthony Davis, Blake Griffin, John Wall, Kawhi Leonard és LaMarcus Aldridge sem áll Mike Krzyzewski szövetségi kapitány rendelkezésére, a londoni keretből csak Carmelo Anthony és Kevin Durant maradt hírmondónak. A 32 éves Anthony a 2004-es bronzérem után háromszoros olimpiai bajnok lehet Brazíliában, míg Durant 2012 után duplázhat. A válogatott öt felkészülési mérkőzést játszott a riói játékokig - ahol a női együttessel együtt ezúttal sem az olimpiai faluban, hanem egy luxushajón lakik -, ezeket átlagosan 48 pontos különbséggel nyerte meg Argentína, Kína, Venezuela és Nigéria ellen.

A 69 éves Krzyzewski ugyanakkor utolsó olimpiájára készül, már  októberben bejelentette, hogy a játékok után távozik a posztjáról. A bonyolult neve miatt hazájában csak "K edzőnek" becézett sikerkovács 2005 óta irányítja az amerikai együttest, amely az ő vezetésével 80 győzelem mellett csak egyszer szenvedett vereséget, és két-két olimpiai és világbajnoki címet szerzett.

Az amerikaiakat a csoportkörben csak a szerbek vagy a franciák "szoríthatják meg", a későbbiekben pedig a spanyolok vagy az argentinok kényszeríthetik őket komoly erőbedobásra.

A női válogatott fölénye ha lehet, még nyomasztóbb: eddigi 9 olimpiájából hétszer diadalmaskodott, az 1992-es barcelonai seregszemle óta nem kapott ki a játékokon, és 41 meccses sikersorozatnál tart, ötkarikás örökmérlege pedig 58/3.

Geno Auriemma szövetségi kapitány együttesében a háromszoros olimpiai és kétszeres világbajnok, Euroliga- és WNBA-győztes Diana Taurasi a legnagyobb név, mellette pedig olyan sztárok sorakoznak, mint a szintén negyedik olimpiájára készülő Tamika Catchings és Sue Bird vagy a Sopronban is légióskodott Angel McCoughtry.   

Az amerikaiak számára leginkább a legutóbb bronz-, előzőleg pedig háromszor ezüstérmes ausztrálok, a Londonban második franciák, az örök rivális oroszok és a tavaly Budapesten Európa-bajnok szerbek okozhatnak fejtörést.

Az olimpiai kosárlabdatorna szombaton magyar idő szerint 17 órakor a Törökország-Franciaország női csoportmérkőzéssel kezdődik az Ifjúság Arénában.

(Forrás: FantasySports.hu, MTI | Fotó: Slamonline.com)