Jump to content

Álmában érte a halál: mindössze 39 évet élt a világ leggyorsabb futónője, a 100 méter rekordere

2023. 09. 22. 18:09

Huszonöt éve, 1998. szeptember 21-én halt meg a háromszoros olimpiai bajnok amerikai Florence Griffith-Joyner, a világ leggyorsabb futónője. A 100 és 200 méteres síkfutásban a mai napig világrekorder „Flo Jo” nemcsak a pályán elért eredményeivel, hanem a maga tervezte, testhez simuló ruháival és öt-hat centis, rikító színűre festett körmeivel is feltűnést keltett.

Florence Delorez Griffith 1959. december 21-én született Los Angelesben, tizenegy gyermek közül hetedikként. Hétéves korában kezdett el sportolni az egykori neves bokszolóról, Sugar Ray Robinsonról elnevezett ifjúsági alapítvány támogatásával, s tizennégy évesen megnyerte a Jesse Owens ifjúsági játékokat. Ám hiába volt tehetséges, egy főiskolai év után anyagi okokból fel kellett hagynia a tanulással és a sporttal, egy bankban lett pénztáros.

A neves futóedző, Bob Kersee csábította vissza a pályára, aki sportösztöndíjat járt ki neki a Los Angeles-i egyetemen. Az intézményben Griffith a futócsapat erőssége volt és diplomát szerzett pszichológiából.

 

Már 1980-ban döntős volt 200 méteren az olimpiai válogatón, de a moszkvai olimpia amerikai bojkottja miatt lemaradt az ötkarikás játékokról. 1982-ben 200 méteren, majd a következő évben 400 méteren is megnyerte az egyetemi bajnokságot, az 1983-as világbajnokságon a negyedik helyen zárt a 200 méteres síkfutás döntőjében. 1984-ben hazai pályán, a Los Angeles-i olimpián végre rajthoz állhatott, de csalódásként élte meg, hogy „csak” ezüstérmet szerzett ugyanezen a távon.

Gyengébb eredményei miatt 1985-ben másodszor is eltűnt a futópályáról, ismét egy bankban helyezkedett el. A versenyzéshez 1987-ben tért vissza, de ekkor már nem Kersee, hanem férje, a hármasugró olimpiai bajnok Al Joyner vezette az edzéseit, sógornője Jackie Joyner-Kersee háromszoros olimpiai bajnok távolugró, hétpróbázó volt. Az 1987-es római világbajnokságon tagja volt a győztes 4×100 méteres váltónak, 200 méteren pedig ezüstérmet nyert.

A következő évben az olimpiai válogatón 10,49 másodpercre javította a 100 méteres síkfutás világcsúcsát, majd az 1988-as szöuli játékokon 10,54 másodperces eredménnyel győzött.

Máig vitatott, hogy világcsúcsa hitelesíthető volt-e, mert a verseny idején a megengedettnél nagyobb volt a hátszél, de a futam alatt nem lépte át a határt a mérőműszer mutatója. Az olimpián a 200 méteren is elképesztő világcsúcsot futott, mégpedig kétszer: előbb az előfutamban remekelt, majd a döntőben tovább faragott idejéből, és 21,34 másodperc alatt ért a célba. Harmadik aranyérmét a 4×100 méteres váltó tagjaként szerezte, a 4×400 méteres váltóval ezüstérmet nyert, nem csoda, hogy abban az évben neki ítélték a legjobb sportolónak járó Jesse Owens-díjat.

 

A sikerei csúcsán álló atlétanőt elhalmozták üzleti ajánlatokkal, reklámszerződésekkel. Ezzel egy időben – különösen Ben Johnson emlékezetes doppingbotránya után – felerősödtek a találgatások is, hogy mi állhatott eredményeinek ugrásszerű javulása mögött, hiszen sportolóhoz mérten viszonylag idősen, egy évad alatt fél másodperccel lett gyorsabb.

A doppingvádat következetesen tagadó Griffith-Joynert csak 1988-ban tizenegy alkalommal vizsgálták, és egyszer sem adott pozitív mintát,

de amikor 1989 februárjában váratlanul bejelentette visszavonulását, sokan azt állították: az első lehetséges alkalommal az egyetlen menekülési utat választotta. Ő maga döntését azzal indokolta, hogy nem maradt elegendő ideje a sportra, de azt is tekintetbe kellett vennie, hogy a pályán megkereshető összeg sokszorosát ajánlották neki.

Visszavonulása után sikeres üzletasszony lett, például

ő tervezte az Indiana Pacers NBA-kosárlabdacsapat formaruháját, amely óriási sikert aratott a játékosok és a szurkolók körében. Ezután 1993-ban Bill Clinton amerikai elnök felkérte az amerikai testnevelési és sporttanács alelnökének.

Lánya születése után, 1990-ben bejelentette, hogy ismét edzésbe állt, és az 1996-os Atlantában megrendezendő centenáriumi, „aranyolimpián” maratoni futásban szeretne indulni. A felkészülésben azonban Achilles-ín problémái hátráltatták, és le kellett mondania nagy álmáról. 1996-ban egy repülőúton rosszul lett, és rövid időre kórházba került, családja csak későbbi halála után közölte: rendellenes szívműködése miatt ájult el, de az incidens után nem jelentkeztek komplikációk.

(Forrás: fantasysports.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)