Jump to content

Nézzük hogyan zajlanak a játékoscserék a Fantasy NBA-ben

2017. 03. 28. 09:10

Ahány oldal, annyi játékszabály, éppen ezért megpróbáltuk összeszedni a leggyakoribb folyamatokat. Elsőre talán kicsit tömör lesz, de az első pár fantasy-fordulót követően már tisztább lesz a kép!

Játékoscserék száma (max trades)

A menedzserek adhatják-vehetik egymás játékosait, de csak egymás játékosaiért cserébe. Ilyenkor vigyázni kell, hogy a csapat létszáma maximálva van, és ha több embert kap az ember, mint amennyit odaadott, és nincs szabad helye a csapatban, el kell küldeni valakit a csapatból. Ha Deron Williams-et és Bobby Simmonst eladom Jason Kiddért, keletkezik egy szabad helyem. Ide akár FA-t (waiver játékost) is igazolhatok, de feltölthetem egy másik játékoscserével (a továbbiakban trade) is, ha mondjuk eladom Stoudemire-t Tyson Chandlerért és Steve Nash-ért.

Az egy csapat által végrehajtott trade-ek számát lehet maximálni a ligában, de teljesen az egyes menedzserek vérmérsékletétől és tárgyalókészségétől függ, mennyire élnek ezzel az eszközzel. Sokkal gyakoribb a FA-k szemezgetése.

Szabadügynök-igazolások száma (max moves)

Ahogy a trade-eket, a FA / waiver tranzakciókat is lehet maximálni. Sokszor ezen múlik, hogy az év végén egy-egy csapat „befagy-e”, mert elérte a limitet, és nem tudja elküldeni a sérültjeit. Az igazolásoknál tehát fontos a gyorsaság is, minél előbb meg kell szerezni a megszerezni érdemes FA-ket, ugyanakkor arra is vigyázni kell, hogy ne vigyük túlzásba az aktivitást, ha a tranzakciók számának van határa. 

Hány napig érvényes egy trade ajánlat (trade reject time)?

Ez szintén beállítás kérdése, a minimum 1 nap. 

Mikortól nem lehet tradelni (trade deadline)?

Ahogy a való életben, a fantasyban is beállítható egy dátum (pl. február 26-a), ami után már csak FA- és waiver tranzakciókat folytathatnak a csapatok, egymással nem kereskedhetnek. 

Ki vétózhatja meg a trade-t (trade review)? 

A játékoscserék nem mindig segítik egyenlően a két résztvevőt. Ennek többféle oka is lehet, a lényeg, hogy a nagy egyenlőtlenségeket elkerülendő a cserék megvétózhatóak. Erre két lehetőség van: vagy a komisszárius egyszemélyben teheti semmissé a cserét, vagy a menedzserek kb. 60%-ának szavazatai.

Ha a liga beállítása szerint utóbbi lehetőség érvényes, akkor minden menedzsernek van lehetősége „ellenszavazni” (Vote against trade), ha nem tetszik neki valamiért a csere. Jobb esetben a liga a saját szabályzatában leszögezi, hogy aki ellenszavaz, annak meg is kell indokolnia, miért teszi. Ugyanígy, ha egy trade-et leszavaz a liga, akkor a csere résztvevői is megindokolhatják, hogy miért szeretnék mégis, ha keresztülmenne a csere, ilyenkor újra meg lehet szavaztatni, és ha nem jön össze a kellő számú ellenszavazat, a csere sikeresen végbemehet.

(Forrás: Fantasysport.blog.hu | Fotó: ESPN.com)