Jump to content

Emlékezetes rekordok

2021. 05. 15. 16:11

Egy éve Jamal Crawford kettő, 9 éve Ty Lawson egy máig fennálló csúcsot állított fel - 92 éve született a liga kétszeres pontkirálya, Paul Arizin - 61 éve nyerte második bajnoki címét a Celtics, egy évre rá a harmadikat - 42 éve George Gervin és David Thompson legendás csatát vívtak a pontkirályi címért.

Boston Celtics számára kedves nap április 9-e, hiszen 61 évvel ezelőtt, 1959. április 9-én nyerte meg a csapat második bajnoki címét, miután 118-113-ra legyőzte a Minneapolis Lakerst, így 4-0-ra kisöpörte későbbi nagy riválisát a fináléban.

A két évvel korábbi győztes, 1958-ban a St. Louis Hawks ellen vereséget szenvedő Celtics tükörsimán nyerte meg ezt a szezont. Az alapszakaszban 52-20-szal a keleti főcsoport első helyén végzett a Boston, és minden jel arra mutatott, hogy jön zsinórban a harmadik Celtics-Hawks döntő, hiszen nyugaton 49-23-mal a St. Louis is sima első lett. Bob Pettiték azonban (elég komoly meglepetésre) 4-2-re kikaptak a nyugati döntőben a Lakerstől, így a minneapolisi gárda került a fináléba.

Az Elgin Baylor mellett ekkor még Vern Mikkelsen, Larry Foust és Slick Leonard vezette Lakers másodjára nem tudott szenzációt okozni, ami nem volt meglepő: a Celticsnél John Havlicek ugyan még nem volt, de Bill Russell, Bob Cousy, Tom Heinsohn, Bill Sharman, Frank Ramsay, Sam Jones és KC Jones már igen (mind a heten Hall of Famerek lettek később). Ez volt egyébként a Celtics első bajnoki címe abból a nyolcból, amit zsinórban szerzett az együttes.

Egy évre rá, 1960. április 9-én jött a harmadik aranygyűrű is a zöldek számára. Az ellenfél ezúttal a St. Louis volt, ebben az évben tehát összejött az álomfinálé, amely nem okozott csalódást, hét meccsesre nyúlt. Pettit, Cliff Hagan és Clyde Lovelette vezetésével a Hawks a második meccsen elvette a Boston pályaelőnyét, amelyet Russellék azonnal visszavettek a harmadik találkozón. A hetedik meccsre 60 évvel ezelőtt került sor, és ezt a meccset simán, 122-103-ra nyerte végül Red Auerbach együttese.

1978. április 9-én az alapszakasz utolsó játéknapjára került sor. A szezon pontkirályi címe volt a tét, ahol annyit lehetett tudni, hogy George Gervinnek van némi előnye David Thompsonnal szemben.

Időrendben először a Denver Nuggets a Detroit Pistonshoz látogatott, amely utolsó mérkőzését játszotta a Cobo Arenában, és végül 139-137-re győzött is az autóvárosi alakulat. Thompsonnal azonban nem bírt a Pistons: a Nuggets ikonja 32 pontot dobott az első negyedben, amellyel megdöntötte Wilt Chamberlain 16 éves vonatkozó rekorjdát, a félidőben pedig 53 ponttal állt. A nagyszünetben védekezést váltott a Pistons, minden erejét Thompsonra fókuszálta, aki így is eljutott 73 pontig (28/38 mezőny, 17/20 büntető) - ez mind a mai napig a negyedik legtöbb pont egy meccsen Wilt 100 és 78 pontja, valamint Kobe Bryant 81 pontos mérkőzése után, holtversenyben Wilt másik két 73-as teljesítményével.

(Forrás: kezdo5.hu / fotó: pexels.com)