Jump to content

Szombaton hetedszer rajtol el az Ultra-Trail Hungary ultramaratoni terepfutóverseny

2023. 05. 24. 10:37

Szombaton a Vertical 500 rajtjával kezdődik az egyik legnagyobb presztízsű magyar terepfutóverseny, a Salomon Ultra-Trail Hungary, mely a legendás Western States 100 kvalifikációs versenye - tájékoztatta az MTI-t a versenyigazgató szerdán.

Csányi László "Csanya" elmondta, hogy az idén hetedik alkalommal megrendezett versenyen a magyar ultrafutók mellett sokan érkeznek külföldről, a hat távra 34 országból összesen 1340 futó regisztrált. A legtöbb külföldi a szomszédos országokból érkezik, de Kazahsztánból, Kanadából és Portugáliából is jönnek versenyzők.
Idén minden eddiginél több, már hat távra nevezhettek a futók a novembertől április végéig tartó regisztrációs időszakban. A verseny kétnapos, szombaton és vasárnap is három-három távon állhatnak rajthoz az indulók. A leghosszabb táv a 111 kilométeres Ultra-Trail Hungary, a legrövidebb pedig a Vertical 500, mely egy két és fél kilométeres emelkedőn zajlik Dömösről indulva a Vadálló-köveken át, a cél a Prédikálószék hegycsúcsa.

A futók tájékozódását szalagokkal segítiük, az éjszakai szakasz miatt a szalagokon fényvisszaverő csík is található. A frissítőpontokon szilárd és folyékony élelmiszerrel kínáljuk a futókat, és nem hiányzik a kínálatból a külföldi futók kedvence, a kovászos uborka sem, a célban meleg étellel várjuk őket - mondta a versenyigazgató.

Kitért arra is, hogy az esemény környezetbarát: a frissítőpontokon nem kínálnak egyedileg csomagolt élelmiszert, és nincs egyszer használható műanyag pohár, evőeszköz sem. Minden futó a saját poharát viszi, és abból iszik. A verseny során keletkező összes szemetet szelektálva gyűjtik. A meleg ételt komposztálható tányérban adják, fém evőeszközzel.

Az esemény megrendezését több mint 250 önkéntes segíti. A közúti átkeléseket a szentendrei, az esztergomi, a visegrádi és a pilisszentlászlói polgárőrség biztosítja.

Külföldi elit futók emelik a rendezvény rangját, többek közt Zupancic Marjan (Horvátország), Edyta Lewandowska (Lengyelország) Martin Placko (Szlovákia), Bíborka Fazakas (Románia). A hazai nagy nevek közt a versenyigazgató Belus Tamást, Tiricz Irént, Vincze Zsófiát, Dittrich Andrást említette a versenyigazgató.

Az elhúzódó koronavírus-járvány miatt alaposan lecserélődött a mezőny, a versenyen sok olyan futó van, aki még nem bizonyított, így nincs ember, aki megtippelhetné, hogy kik végezhetnek első három helyen - vélte a verseny szervezője. A 2023-as dobogósok eredményei vasárnap délután várhatók.

A futórendezvény szervezői a gyereket várják szombaton 16 és 17 óra közt a szentendrei Postás strandra, ahol a Salomon Kids Trail nevű versenyen állhatnak rajthoz a 3-11 évesek. Ezen a versenyen minden gyerek 1-es rajtszámmal indul, itt mindenki győz. A gyerekverseny teljes bevételét a Mosolygós Bölcsődésekért Alapítvány számára ajánlják fel a szervezők.

Az Ultra-Trail Hungary futamait az ultratrail.hu/live oldalon lehet követni.

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)