Jump to content

Kárai Kázmér kapta a Monspart Sarolta-díjat

2023. 12. 06. 15:05

A Magyar Tájékozódási Futó Szövetség második alkalommal adta át a "Monspart Sarolta-díj a tájfutásért" elismerést, az idei díjazott Kárai Kázmér atlétaedző.

Egykori és mai tájfutók, a szövetség vezetői, Monspart Sarolta volt munkatársai azért gyűltek össze a Magyar Sport Házában hétfőn, hogy emlékezzenek az 1944. november 17-én született és 2021 áprilisában elhunyt kiváló sportemberre, a futás és a gyaloglás hirdetőjére.

Kovács Balázs, a szövetség elnöke arról beszélt, hogy idén másodszor adják át a Monspart Sarolta-díj a tájfutásért emlékplakettet, amellyel azokat a külső segítőket ismerik el, akik sokat tesznek a sportágért, kiállnak a tájfutásért.

"Nemzetközi elismertségünket Monspart Saci alapozta meg az 1970-es években, majd szövetségi kapitányként is szolgálta szeretett sportágát. Legenda volt, aki örülne, ha látná a mai versenyzők, az utódok sikereit" - mondta az elnök, majd kiemelte, hogy a Monspart-korszak után is volt meghatározó egyénisége a tájfutásnak, például az eseményen is jelen lévő, kétszeres világbajnok Oláh Katalin. Manapság pedig a juniorok szállítják a remek eredményeket - tette hozzá az elnök.
Kovács Balázs arról is beszélt, a versenyrendezésből is kiveszik a részüket, hogy ily módon is benne legyenek a nemzetközi vérkeringésben.

"Jövőre felnőtt Európa-bajnokságot, 2025-ben parasport világbajnokságot, 2027-ben pedig felnőtt világbajnokságot rendezünk" - emelte ki.

Ezt követően egy kisfilm idézte fel Monspart Sarolta életét, pályafutását, majd Lévay Viktória színésznő emlékezett a legendás sportolóra.

"Sajnos csak kevés idő adatott meg nekünk, de így is meghatározó szerepet játszott az életemben Saci. Mindig szerettem futni, de az ő irányításával, segítségével voltam képes arra, hogy túl a negyvenen lefussam a maratoni távot. Ma is, ha a Nyugati pályaudvarnál járok, eszembe jut, hogy mindig itt biztatott minket egy-egy futóversenyen" - mondta Lévay Viktória.
Feledy Péter megosztott néhány emléket feleségéről, Monspart Saroltáról, majd Oláh Katalin átadta az idei díjat Kárai Kázmér futóedzőnek, aki sok tájfutó, így az ő fizikai felkészítését segítette.

"Ötvenhárom éven át tartott a kapcsolatunk Sacival, még versenyző korunkban ismertük meg egymást. Szövetségi kapitánysága idején a tanítványaim révén álltunk kapcsolatban. Saci felkészítését is mindig atlétaedzők segítették. Amikor Oláh Kati lett a tanítványom, azt mondta, vigyázzak rá, mert nagy kincs ez a lány" - emlékezett vissza Kárai Kázmér.

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)