Jump to content

A Cambridge-i Egyetem legyőzte a magyar válogatottat a centenáriumi rögbimérkőzésen

2024. 03. 16. 20:11

A Cambridge-i Egyetem csapata legyőzte a magyar válogatottat szombaton az Albert Kupáért kiírt centenáriumi rögbimérkőzésen a Budapest Rugby Centerben.

Az ünnepi mérkőzéssel Szent-Györgyi Albert életműve előtt tisztelegtek a csapatok, száz évvel azután, hogy Magyarországon lejátszották az első hivatalos mérkőzést a sportágban. Akkor a Cambridge-i Egyetem csapatának ellenfele a Rosslyn park együttese volt, a meccsnek pedig a Millenáris adott otthont. Ezúttal a magyar válogatottal mérkőzött meg a világ egyik legnagyobb és rögbiben leghíresebb egyeteme és - a magyar szövetség tájékoztatása szerint - 41-7-re győzött.

"Sporttörténelmi mérkőzésnek lehettünk szemtanúi, kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen játékerőt képvisel a Cambridge. Örömteli, hogy végül egy színvonalas meccsen emlékezhettünk arra a pillanatra, amikor a sportág először bemutatkozott Magyarországon" - idézte a szövetség közleménye Stiglmayer Gábort, a Magyar Rögbi Szövetség sportigazgatóját.

A szervezők az Albert Kupát az egykori cambridge-i diák, a Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert iránti tiszteletből alapították. Szent-Györgyi Albert rendkívül kalandos, regénybe illő fordulatokkal, izgalmas és hősies élethelyzetekkel teli életútja példakép minden sportoló számára. A Cambridge-i Egyetemen 1927-ben doktorált, a kémia tudományok professzora lett. Tudományos munkájának csúcsa a C-vitamin azonosítása volt, amit a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatása tett lehetővé, és amiért 1937-ben Nobel-díjat is kapott - írták a szervezők az esemény műsorfüzetében.

A centenáriumi meccs felvezetéseként szerdán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint a Magyar Rögbi Szövetség nagyszabású konferenciát tartott "A rögbi sport egyetemi sikertörténete - Cambridge University" címmel.

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)