Jump to content

Az elmúlt évtized legnagyobb felmérése zajlik a magyarok sportolási szokásairól

2024. 04. 04. 10:00

Ezerháromszáz ember megkeresésével átfogó, reprezentatív felmérés készül a magyar emberek sportolási szokásairól.

A közvéleménykutatás a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) megrendelésére, az Aktív Magyarország támogatásával és a Testnevelési Egyetem közreműködésével zajlik. A SZEOSZ tájékoztatása szerint a projekt során személyesen kérdezték meg az embereket és külön figyeltek a fővárosi, a városi és a vidéki megoszlásra.

A felmérésből kiderül majd, mennyit sportolnak a magyarok, mit csinálnak legszívesebben a szabadidejükben, és az is, hogy számít-e az iskolai végzettség és az anyagi háttér a rendszeres sportolás szempontjából. Fény derül arra is, mi tartja vissza azokat, akik csak keveset, vagy egyáltalán nem sportolnak.

A személyes megkeresések az elmúlt év végén történtek, az eredmények vizsgálata és összesítése pedig jelenleg is zajlik.

Az adatokat a Testnevelési Egyetem Társadalomkutatási Tanszéke az ELTE Data for Good kutatócsoporttal elemzi. Az Aktív Magyarország államtitkárság tavasz végén ismerteti az eredményeket.

A SZEOSZ a közleményében felidézte, hogy hasonló felmérés legutóbb tíz éve készült. Az Eurobarométer akkori adatai szerint rendre igen alacsony volt a lakosságon belül a fizikai aktivitásban részt vevők aránya. A 2014-ben publikált adatok értelmében a magyar lakosság 44 százaléka soha nem sportolt, 18 százalékuk ritkán, ami azt jelenti, hogy körülbelül havi három alkalommal, 23 százalékuk pedig kisebb rendszerességgel, azaz heti 1-4-szer.

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)