Jump to content

Nem szereztek kvótát a magyarok Hongkongban

2024. 04. 04. 16:40

A magyar női 3x3-as kosárlabda-válogatott 21-19-re kikapott Azerbajdzsántól a hongkongi olimpiai selejtezőtorna elődöntőjében, így nem szerzett kvótát, de májusban még javíthat Debrecenben.

A Böröndy Vivien, Mompremier Beatrice, Papp Diána, Szabó Fanni összeállítású csapat a csoportkörben a házigazda hongkongiakat és a lengyeleket is magabiztosan verte, Egyiptomtól viszont kikapott, ennek ellenére csoportgyőztesként jutott a négy közé. A vasárnapi elődöntőben Azerbajdzsán várt Földi Attila kapitány együttesére, míg a másik ágon a hollandok és a lengyelek csapnak össze. A négyesből csak a bajnok szerez kvótát a párizsi játékokra.

A három honosított játékossal kiálló azeriek 3-1-gyel kezdtek, de a magyarok "külföldije", Mompremier versenyben tartotta a csapatot, amely 4-4-nél utolérte riválisát. A túloldalon a hatalmas termetű Mercedes Walker és a mindenhonnan veszélyes Alexandra Mollenhauer remeklésével 11-6 lett az állás, így a legjobbkor jött Böröndy duplája. Szabó távolijával ismét egyenlő lett, sőt, a nemzeti csapatban a héten bemutatkozott Mompremier büntetőjével már a magyarok vezettek 12-11-re. Papp ellen fújtak sportszerűtlen hibát, két perccel a vége előtt pedig 15-15 állt a nagyórán, Mollenhauer duplájára Mompremier válaszolt egy egypontossal (16-17). Az utolsó percben Szabóék begyűjtötték a hetedik csapatszemélyit, így az ellenfél már minden hibáért büntetőt dobhatott (16-19), de Papp duplájával (18-19) visszatértek a remények. A hajrában már csak Mompremier dobott egy büntetőt, míg az azerieknél Dina Uljanova kétszer is betalált, így a 21-19-re nyerő rivális jutott a fináléba.

A három állomásból álló selejtezősorozat második helyszíne a Japánban található Ucunomija lesz május 3-5-én - magyar érdekeltség nélkül -, a harmadik pedig Debrecen május 16-tól 19-ig. Mivel Földi Attila együttese nem járt sikerrel Hongkongban, így a harmadik tornán is részt vehet, ahol már a magyar férfiak is szerepelni fognak. A debreceni viadalról az első három-három együttes mehet majd az olimpiára.

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)