Jump to content

Fantasy NBA: Fultz az 1/1-es; a Ball-cirkusz LA-ben kötött ki

2017. 06. 28. 16:51

Magyar idő szerint péntek hajnalban megtartották a holtszezon legfontosabb eseményét, a draftot. A 2017-es játékosbörze első két választása nem okozott túl nagy meglepetést, az este pedig talán nem is az újoncok, hanem egy szupersztár elcserélése miatt volt hangos.

Ahogy az általában lenni szokott, a draftot megelőző hetekben már lehetett sejteni, hogy elsőként a Washington Egyetem irányítója, Markelle Fultz, vagy a UCLA sztárja, Lonzo Ball találhat csapatot. A nagy eseményhez közeledve aztán már nyílt titokká vált, hogy az 1/1-ért a Boston Celticsszel cserélő Philadelphia az előbbi mellett teszi le a voksát –  a 76ers nem is okozott meglepetést.

A 19 éves tehetséget az amerikai szakírók már most NBA-kész játékosnak tartják, apróbb hiányosságai persze neki is vannak, de általános vélekedés szerint All-Star szintű játékosról van szó. Az éveken keresztül lesajnált Philly mára a liga egyik legizgalmasabb csapata lett, hiszen az előző évek játékosbörzéjén megszerzett Joel Embiid, Dario Saric, Ben Simmons (bár még ő sem lépett pályára az NBA-ben) trió remek játékostársat kapott.

A Los Angeles Lakers D'Angelo Russel elcserélésével egyértelművé tette, hogy irányítót fog választani, így a második húzás jogával a draft másik nagy nevét vitte el – a 198 centis Lonzo Ball lesz az újjáépülő aranysárga-lilák egyese. Ball képességeivel nem volt problémája a csapatoknak, ám az utóbbi hónapokban olyan kampányt folytatott a 20 éves játékos édesapja, hogy az akár el is ijeszthette volna őket. LaVar Ball többek között kijelentette, hogy Michael Jordant megverné egy egyben, a három fiának – Lonzo két öccse még középiskolás – egymilliárd dolláros cipőszerződést szeretne, és úgy általánosságban szentül hiszi, hogy a fiainál nem láttak még jobb kosárlabdázót a Földön. Fultzhoz hasonlóan egyébként Ball is készen áll fizikailag az NBA-re, játékosként tehát valószínűleg nem lőtt mellé a Lakers, de Los Angelesben mindig nagyok az elvárások, nagy a médiafigyelem, amit csak tovább tetőzhet Ball papa viselkedése.

A Boston Celtics kisebb meglepetést okozott: előbb azzal, hogy nem cserélte el 3. picket, majd azzal, hogy azt a kiscsatárt választotta ki Jayson Tatum személyében, akinek a posztján előzetesen talán volt jobb is. Például a negyedik helyen elkelt, ezzel Phoenixbe került Josh Jackson – a Kansas játékosáért óriási volt a kereslet, több csapat is megpróbált érte feljebb cserélni.

A Sacramento is irányítót húzott, az ötödik helyen De'Aron Fox talált csapatot, hatodikként Jonathan Isaac kelt el. Hetedikként egy európai szupertehetséget, az Arizona Egyetemen pallérozódó finn, Lauri Markkannent húzta a Minnesota, de nem magának, hanem egy csere keretein belül a Chicago Bullsnak.

A New York Knicks kapcsán is hallani lehetett cserepletykákat, ám Phil Jacksonék (egyelőre) nem léptek semmit, így a nyolcadik helyen kiválasztották a francia Frank Ntilikinát.

A 9. egy újabb irányító, Dennis Smith lett, a 10. helyen pedig a Portlandbe cserélt Zach Collins kelt el.

(Forrás: nemzetisport.hu / kép: NBA)