Jump to content

NBA hírek

2021. 01. 12. 10:15

Zsinórban negyedszer győzött a Charlotte, a Hawks is kihasználta a Sixers helyzetét, remek utolsó negyeddel nyert a Bucks, a Sacramento is lenyomta a Pacerst, egy meccs elmaradt – ez történt hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában.

 

Charlotte Hornets–New York Knicks 109–88

Tovább robog a Charlotte. Sorozatban negyedik győzelmét aratta ezen a mérkőzésen a Hornets és James Borrego alakulata végig kézben tartotta ezt az összecsapást - már az első negyedben előnybe került, majd a nagyszünetet követően fokozatosan ellépett ellenfele elől és végül 21 ponttal tudott nyerni. Ezúttal LaMelo Ball 3/13-as mezőnymutatója is belefért, most Gordon Hayward volt az ügyeletes vezér (34 pont, 11/17 mezőnyből, 10/10 büntető), de Devonte' Graham (19 pont, 7 gólpassz) is jól mozgott, csapatszinten elöl-hátul hozták az elvárt szintet - az első félidőben még Hayward 28 pontjával vezettek, aztán utána a többiek is felnőttek a feladathoz és kollektíven múlták felül a New Yorkot. Az újabb sikerrel a szezon során először 50% feletti mérleggel áll a társaság, következőleg pedig (ha minden igaz), a Dallast fogadja majd.

Nem javult a Knicks. Zsinórban harmadik mérkőzésén maradt 90 dobott pont alatt Tom Thibodeau alakulata, a korábbi remeklés után most teljesen szétesett támadásban, ezt pedig eddig természetesen minden alkalommal megbüntette az ellenfél. Most már Julius Randle is eltűnt magához képest (11 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz), csapatként 40% alatt céloztak mezőnyből és bár Thibodeau variált (betette a kezdőbe Austin Riverst), de ez sem hozott változást - a back-to-back második felén ismét kikaptak, igaz, Rivers szerint most a liga jobb csapataival játszottak, náluk pedig a fél keret sérült, inkább az volt a nagy szó, amit eddig csináltak...

A Hornets legjobb dobói: Hayward 34/6, Graham 19/6, Washington 13/6, Bridges 13/6
A Knicks legjobb dobói: Knox 19/15, Payton 15/3, Rivers 13/9

Cleveland Cavaliers–Memphis Grizzlies 91–101

Egy futás volt a Clevelandben. A továbbra is erősen tartalékos (ha nem sérültek, hanem karanténban lennének a játékosok, lehet, hogy nem is kellene kiállni...) Cleveland ezúttal sem tudott csodát tenni, nem volt meg a szükséges tűzerő támadásban, de azért voltak időszakok, amikor valami a helyére kattant náluk és olyankor jól néztek ki. Ez először az első negyedben fordult elő, amikor 27 pontot szórtak és még inkább kidomborodott a harmadik negyed végén, illetve a negyedik negyed elején: 16 pontos hátrányban voltak már ekkor, de egy 27-8-as rohamot raktak össze és nem egészen hét perccel a vége előtt már ők vezettek hárommal. Itt azonban lekapcsolták a turbót és újra az addig látott csapattá alakultak vissza, a Grizzlies ismét fordított és végül nyert - a hajrában Andre Drummond ki is pontozódott, így még kevesebb esélyük maradt. Most már sorozatban nyolcadszor maradtak 100 dobott pont alatt, amíg ilyen marad a keretük, addig nagyon nehéz helyzetben vannak.

Visszavágott a Memphis. Nemrég otthon kapott ki a Clevelandtől a Grizzlies, most idegenben adta vissza a kölcsönt, ezzel megszerezte idei negyedik győzelmét. A vendégek sem játszottak igazán jól, az első félidő még szorosan alakult, de a nagyszünet után egy 26-11-es rohammal meg tudtak lépni - erre jött a Cavs válasza, de aztán 86-83 után egy 9-2-vel ismét fordított a Memphis és onnantól már nem ingott meg. Egyénileg nem jöttek az extrák, de mindenki igyekezett hozzátenni és annak ellenére dobtak mezőnyből 50% felett, hogy csak 5/20 triplájuk esett be - 64 pontot szereztek a festékből, volt 32 gólpasszuk, megtették, amit lehetett. Az egymás után aratott két győzelmet követően játszanak két meccset Minnesotában, majd jön egy hazai Sixers-Suns back-to-back.

A Cavaliers legjobb dobói: Drummond 19, Osman 14/9, Dotson 14/6
A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 21/6, Clarke 15, Jones 13/3

Orlando Magic–Milwaukee Bucks 99–121

Az utolsó negyedben döntött a Milwaukee. Az első három negyed során nem tudott igazán dominálni a vendégcsapat, egyrészt a gyenge triplázás (7/24-gyel álltak a záró etap kezdetén), másrészt Giannis Antetokounmpo faultgondjai miatt - a regnáló MVP csak 27 percet tudott játszani, a Magic pedig a sok eladott labda ellenére végig partiban is tudott lenni. 88-86-os Bucks-vezetésnél azonban Antetokounmpo beindult, Aaron Gordon zsákolása után azonnal bevert egy triplát, majd dobatott még egyet Bobby Portisszal, ez pedig felpörgette a Milwaukee-t: egy 22-2-es rohanás következett a vendégek részéről, akik az addigi hét hármasukhoz további hatot tettek hozzá ebben a periódusban. Végül 35-17-re hozták a negyedet és 22 ponttal nyerték a mérkőzést annak ellenére, hogy nem is játszottak igazán jól - ez a nagycsapatok egyik ismérve...

Bő három perc alatt ment el a meccs a Magicnek. A Fultz-Fournier páros nélkül természetesen most sem váltotta meg a világot az Orlando, de igazából csak a tizenegy eladott labdájuk miatt nem tudtak vezetni a hazaiak a nagyszünetben - aztán a harmadik negyedet meg is nyerték és a záró etap elején egyetlen labdára voltak a Buckstól. Itt azonban valami megtört, Steve Clifford vezetőedző szerint ebben a bő három percben ment el számukra a mérkőzés, mert itt nagyon rossz labdabirtoklásaik voltak, hátul pedig figyelmetlenül játszottak lemaradtak, faultoltak, egy Milwaukee pedig egy ilyen esélyt megköszön. Összességében csak 7/21-et dobtak a negyedik negyedben, közte 1/8 triplát, ez megpecsételte a sorsukat, hiába zárt 28 ponttal és 13 lepattanóval Nik Vucsevics, vagy 21 ponttal és 8 gólpasszal Aaron Gordon - zsinórban harmadszor kaptak ki, lassan semmissé teszik a jó szezonrajtjukat.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28/12, Gordon 21/9, Anthony 12/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 22/6, Middleton 20/6, Portis 20/6

Washington Wizards–Phoenix Suns 128–107

Méretes washingtoni meglepetés. Nem nagyon volt benne a pakliban, hogy a Thomas Bryantet és Russell Westbrookot is elvesztő, eddig 2-8-ra álló Wizards ízekre szedi a 7-3-as mérleggel érkező Phoenixet, márpedig ezen az estén a fővárosiak az eddigi legjobb teljesítményükkel rukkoltak elő és egy percig sem adtak esélyt a vendégcsapatnak. A hazaiak már az első negyedben jelezték, hogy ők komolyan gondolják a bravúrt, 29-15-re nyerték a játékrészt, majd a nagyszünetig már közel harmincpontos fórt építettek fel és később sem remegtek meg - kiválóan védekeztek, a periméteren nagyon aktívan lábmunkázott mindenki, belül pedig a Bryant helyén kezdő Robin Lopez védte remekül a gyűrűt. Támadásban ugyanúgy megvolt a ritmus, a visszatérő Bradley Beal (34 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz) mellett a 16 pontos Raul Neto és a 6/9 triplás Davis Bertans is kiemelendő, összesen hatan érték el náluk a tízpontos határt - váratlanul sima győzelmet arattak, most akkor találjuk ki, hogy mit várhatunk tőlük a Jazz ellen...

Kellemetlen pofon. Masszív favoritként érkezett meg erre a mérkőzésre a Suns, de a vendégcsapat nagyon nem találta a ritmust ezen az összecsapáson, főleg ami a kinti dobásokat illeti: 15% alatti hatékonysággal tripláztak, összesen négyszer találtak be távolról, borzalmasan céloztak. Ez párosult azzal, hogy védekezésben sem tudták megállítani Bealéket és mivel a Washington nagyon határozottan fejezte be az akciókat, így villámgyorsan szétnyílt az olló és onnantól már kényszerpályán volt a Suns - viszont közte harmincnál már nem nagyon volt értelme ráfeszülni az összecsapásra és rámenni egy csodára a második félidőben, el kellett engedni az estét. Chris Paul azért így is játszott 36 percet, de rajta kívül csak Devin Booker lépte túl a 30-at és bőven jutott lehetőség a cseréknek - nagy pofont kaptak most és csak 1-2-vel zárták az idegenbeli túrájukat, következőleg otthon, az Atlanta ellen javíthatnak.

A Wizards legjobb dobói: Beal 34/6, Bertans 18/18, Neto 16/6
A Suns legjobb dobói: Booker 33/3, Paul 14, Bridges 14/3

Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 112–94


Élt az eséllyel a Hawks. A Phillynél továbbra is a fél keret hiányzik a koronavírus-protokoll miatt, így bár Joel Embiid révén legalább egy meghatározó játékosuk visszatérhetett, ő sem tudott csodát tenni - dobott 24 pontot és leszedett 11 lepattanót alig 23 perc alatt, de ez a csapat ebben a formában természetesen nem üti meg az NBA szintjét. Nyilván az sem segít, hogy a veterán Danny Green ilyen helyzetben egy kőkemény 0/9-es mezőnymutatóval rukkol elő, mindenesetre a rossz formában lévő, szintén jó pár játékosát hiányoló Atlanta köszönte szépen a lehetőséget és az elvesztett első negyed után átgázolt ellenfelén - a második-harmadik játékrészt 69-33-ra nyerték meg a hazaiak, itt látszott, hogy miről is van szó. Trae Young az utóbbi meccsek gyengélkedései után most kicsit megszórta magát (26 pont, 8 gólpassz 25 perc alatt), de a Hawks úgy nyert simán, hogy alig 37%-kal célzott mezőnyből - említsük még meg, hogy a Sixers legutóbbi csodacseréje, Tyrese Maxey most 15 pontig jutott 50%-os hatékonysággal, jó mezőnymunkával, ő megint tette a dolgát. A Philly most back-to-backet játszik a szintén Zs kerettel felálló Heat ellen (ott még több játékos került a protokoll alá), az Atlanta pedig idegenbeli túrára indul.

A Hawks legjobb dobói: Young 26/9, Hunter 15/3, Goodwin 15/9
A 76ers legjobb dobói: Embiid 24/3, Joe 18/12, Maxey 15

Portland Trail Blazers–Toronto Raptors 112–111

Melo megalapozta, de McCollumé volt az utolsó szó. Rendkívül kiélezett végjátékot játszottak a felek, amelyből most a Portland jött ki jobban, de elég sokat kellett tennie azért, hogy behúzza ezt a győzelmet. Chris Boucher triplája után hét ponttal a Raptors vezetett öt és fél perccel a vége előtt, ekkor azonban előkerült Carmelo Anthony, bevert két büntetőt, egy duplát és két triplát is, így az ő tíz pontjával jött vissza, sőt, vette át a vezetést a Blazers. A Toronto azonban visszavágott, Boucher megint betalált kintről, Pascal Siakam pedig kettőt is zsákolt, így 50 másodperccel az órán egy ponttal megint a vendégek vezettek - itt Gary Trent Jr., majd Fred VanVleet is elrontotta a maga tripláját, nagyjából 15 másodperce maradt a Portlandnek arra, hogy nyerjen. Ezt végül kicsit "elsiette" a gárda: a remek meccset játszó CJ McCollum kapta a labdát, aki leütésből elsüllyesztette a meccsnyerőnek bizonyuló középtávolit, de a Torontónak még maradt kilenc másodperce válaszolni - azonban ahogy előző este a GSW ellen, úgy most is elrontotta az utolsó dobást Siakam, így a Blazersé lett a győzelem. McCollum végül 30 ponttal zárt (10/19 mezőnyből, 5/11 tripla, 5 gólpassz, 0 eladott labda), Damian Lillard csendesebb votl (23 pont, 8 eladott labda), a padról viszont 34 pontot tett hozzá Anthony és Enes Kanter - utóbbi kellett is, mert Jusuf Nurkic sérülés miatt kivált a meccs közben, de így is zsinórban harmadszor nyertek, most pedig visszatérnek Sacramentóba.

Nem akar összejönni. A GSW ellen és most is ugyanúgy egy bőven nyerhető végjátékot vesztett el a Toronto, a back-to-back mindkét felén vezetett már a hajrában (sőt, korábban 17 ponttal is...), de az utolsó dobást az ellenfél megcsinálta, a kanadaiak pedig nem tudtak dudaszóra válaszolni, mert Pascal Siakam mindkét esetben hibázott. Az erőcsatár ezzel együtt amúgy jó meccset játszott (22 pont, 13 lepattanó, 10 gólpassz), remekelt Boucher (20 pont, 8 lepattanó, 5/8 tripla, 3 blokk), 4/6 triplát süllyesztett el OG Anunoby, de a Lowry-VanVleet páros csak 9/30-at dobott mezőnyből 5/19 triplával és a végén egy hajszál megint hiányzott - állhatnának sokkal jobban is, de jelenleg csak 2-8 a mérlegük, még mindig nem tudnak kimászni a gödörből...

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 30/15, Lillard 23/9, Anthony 20/12
A Raptors legjobb dobói: Siakam 22, Boucher 20/15, Anunoby 18/12, Lowry 18/9

Sacramento Kings–Indiana Pacers 127–122

A videózás segített. Kiélezett végjátékba bonyolódtak bele a csapatok és 118-117-nél elsőre megadtak egy kosarat Domantas Sabonisnak Richaun Holmes goaltendingje miatt, ám a videózás során kiderült, hogy ez téves ítélet volt - hosszas vívódás után visszavonták, maradt a 118-117, majd Buddy Hield azonnal bevert egy triplát, a túloldalon Victor Oladipo hibázott, úgyhogy De'Aaron Fox zsákolása gyakorlatilag el is döntötte a küzdelmet. Az utóbbi hét meccsből csak kettőt nyert a Sacto, de mindkettőt úgy, hogy egy döntő momentumból jól jött ki, majd Hield bevert egy lélekölő hármast - a dobógép most hatszor zörgetett be kintről, ismét nagy szerepe volt a sikerben. Rajta kívül emeljük ki a 30 ponttal, 10/14 jó dobással záró Harrison Barnest, a 21 pontos, 9 gólpasszos Foxot, illetve a 16 ponttal, 10 lepattanóval és 6 blokkal visszatérő Holmest is - csapatszinten 56%-kal tüzeltek mezőnyből és több borzasztóan gyenge meccs után most egy nagyobb bravúrt bemutatva jelezték, hogy továbbra sem szabad teljesen leírni őket...

Nem tudta megoldani a Pacers. Alapvetően esélyesként érkezett meg erre a meccsre az Indy és támadásban hozta is, amit kellett, hiszen Domantas Sabonis (28 pont, 11 lepattanó) és Malcolm Brogdon (24 pont, 9 gólpassz) mellett Victor Oladipo is beszórt 21 pontot 6 labdaszerzéssel, Doug McDermott pedig szintén eddig jutott mindössze tíz mezőnykísérletből. A védekezést azonban most valahogy nem sikerült összerakni, Barnesra egyszerűen nem volt emberük, Turner is kikapott a palánk alatt Holmestől és nem tudták lelassítani a Kings fő playmakereit, így kénytelenek voltak belemenni egy dobópárbajba. Ennek végén aztán ők húzták a rövidebbet, egy-két elrontott támadás egy ilyen meccsen elég is volt ahhoz, hogy kikapjanak - zsinórban másodszor maradtak alul, most pedig utaznak a Golden State-hez.

A Kings legjobb dobói: Barnes 30/6, Fox 21/6, Hield 18/18
A Pacers legjobb dobói: Sabonis 28, Brogdon 24/12, Oladipo 21/6, McDermott 21/9

NBA, ALAPSZAKASZ
Charlotte Hornets–New York Knicks 109–88
Cleveland Cavaliers–Memphis Grizzlies 91–101
Orlando Magic–Milwaukee Bucks 99–121
Washington Wizards–Phoenix Suns 128–107
Atlanta Hawks–Philadelphia 76ers 112–94
Portland Trail Blazers–Toronto Raptors 112–111
Sacramento Kings–Indiana Pacers 127–122
A Dallas Mavericks–New Orleans Pelicans mérkőzést elhalasztották, mert a hazai csapatban újabb játékosok fertőződtek meg a koronavírussal.

(Forrás: nemzetisport.hu / fotó: pexels.com)