Jump to content

Nowitzki jön, LeBron James jöhet Debrecenbe

2023. 05. 30. 14:48

Az NBA-bajnok Dirk Nowitzki biztosan ott lesz a Debrecenben június 24. és július 2. között sorra kerülő U19-es férfi kosárlabda-világbajnokságon.

A szervezők keddi tájékoztatása szerint a Dallas Mavericksszel győztes, nyolcszoros All Star-válogatott és Európa-bajnoki ezüstérmes német klasszis a nemzetközi szövetség (FIBA) képviseletében érkezik a hajdúsági városba. Mégis könnyen lehet, hogy nem ő lesz a legnagyobb sztár a Főnix Csarnok lelátóin, ugyanis jó esély van arra, hogy Bronny James bekerül az amerikai válogatottba, ami egyben azt jelenti, hogy édesapja, az NBA-legenda LeBron James is felbukkanhat a mérkőzéseken.

A nyolcszoros aranyérmes amerikaiak még nem hirdettek keretet, viszont a franciák már igen, így az is biztossá vált, hogy az idei NBA amatőrbörzén (draft) jó eséllyel elsőként elkelő Victor Wembanyama nem lesz ott Debrecenben.

Váradi Kornél szövetségi kapitány együttese - amely a rendező jogán indul - elsőként a Koreai Köztársasággal, majd Argentínával, s végül Törökországgal találkozik a csoportkörben, mindhárom meccsre a Főnix Arénában kerül sor 17.30-as kezdéssel. Az ellenfelek közül a törökök bronzérmet nyertek a 2015-ös korosztályos vb-n, a dél-koreaiak kilencedik részvételükre készülnek, míg az argentinok már 15. alkalommal lépnek pályára, és csak 1987-ben hiányoztak a mezőnyből.
Debrecen a közelmúltban U19-es és U17-es női világbajnokságnak adott otthont, és előbbin a magyar U19-es csapat történelmi bronzérmet nyert. A férfi U19-es vb-re a Főnix Arénában és az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban kerül sor. A cívisvárosban 2008 óta ez lesz a 29. kosaras világverseny.
A csoportok:
------------
A csoport: Spanyolország, Franciaország, Kína, Kanada
B csoport: Egyesült Államok, Szlovénia, Libanon, Madagaszkár
C csoport: Brazília, Szerbia, Japán, Egyiptom
D csoport: MAGYARORSZÁG, Törökország, Koreai Köztársaság, Argentína

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)