Jump to content

A negyedik kalapban a magyar női kosárválogatott a selejtező sorsolása előtt

2023. 10. 05. 17:41

A negyedik kalapba került a magyar női kosárlabda-válogatott a párizsi olimpia selejtezőtornáinak a sorsolása előtt, amelyre csütörtökön került sor Sopronban.

A februárban esedékes kvalifikáció 16 csapatát a nemzetközi szövetség (FIBA) négy kalapba rangsorolta, és a júniusban Európa-bajnoki negyedik magyarok a negyedikbe kerültek Szenegál, Új-Zéland és Németország mellé.
A négy darab négycsapatos tornának Sopron, Antwerpen, a brazíliai Belem és a kínai Hszian ad otthont, Székely Norbert szövetségi kapitány együttese Sopronban szerepel majd február 8. és 11. között.

A csütörtöki sorsolás alkalmával a FIBA több elvet vesz majd figyelembe. A már kvótával rendelkező Franciaország és Egyesült Államok is részt vesz a selejtezőn, de nem kerülhet ugyanabba a négyesbe. Emellett minden tornán legalább egy, legfeljebb két európai csapatnak ott kell lennie a mezőnyben, Kínát és Japánt, továbbá Ausztráliát és Új-Zélandot, valamint a két afrikai válogatottat sem lehet azonos tornára sorsolni - a FIBA ezzel kívánja biztosítani, hogy minden régió képviseltesse magát az olimpián. Ezenkívül minden tornán szerepelnie kell egy csapatnak az amerikai kontinensről.

A magyarokon kívül a 16 csapatos kvalifikációban még 13 válogatott ismert: az Egyesült Államok (világbajnok), Belgium, Spanyolország, Franciaország, Szerbia és Németország (az Eb legjobbjai), Kína, Japán, Ausztrália és Új-Zéland (az Ázsia-bajnokság legjobbjai), Brazília (az Amerika-bajnokság legjobbja), valamint Nigéria és Szenegál (az Afrika-bajnokság legjobbjai). Hozzájuk csatlakozik még a novemberben esedékes amerikai előselejtezőről két együttes.

A magyar szövetség a honlapján már sorra vette a lehetséges ellenfeleket. Ez alapján a magyarok nem kaphatják az első kalapból Kínát, mert tornarendező, illetve az amerikaiakat sem. A második kalapból kiesik Belgium és Brazília mint rendező.

Az Egyesült Államok a második kalap miatt esik ki az elsőből, mert ha az amerikaiakat a magyarokhoz sorsolnák, akkor a második kalapból vagy Franciaországot kellene kapniuk, amely nem kerülhet egy csoportba az Egyesült Államokkal, vagy az amerikai olimpiai előselejtező első helyezettjét, amely szintén nem kerülhet egy tornára az USA-val, mert akkor nem jut minden csoportba amerikai együttes. A harmadik kalapból pedig Nigéria esik ki, mert egy csoportban lenne Szenegállal.

Ezek alapján az alábbi ellenfeleket kaphatják a magyarok:
1. kalap: Ausztrália, Spanyolország
2. kalap: Amerika-1, Franciaország
3. kalap: Japán, Szerbia, Amerika-2

A kvartettekből három-három csapat utazhat majd Párizsba. Azokból a csoportokból, melyekben a franciák és az amerikaiak szerepelnek, mellettük a két legjobb csapat szerez kvótát.

A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.
A soproni Múzeumnegyedben csütörtökön 19.30 órakor kezdődő sorsolást az M4 Sport élőben közvetíti.

A sorsolási kalapok:
--------------------
1. kalap: Egyesült Államok, Kína, Ausztrália, Spanyolország.
2. kalap: amerikai előselejtező 1, Belgium, Franciaország, Brazília.
3. kalap: Japán, Szerbia, Nigéria, amerikai előselejtező 2.
4. kalap: MAGYARORSZÁG, Szenegál, Új-Zéland, Németország

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)