Jump to content

Fantasy NFL: A legalapvetőbb játékfajták

2017. 04. 08. 17:50

Röviden tömören áttekintjük, hogy milyen játékfajtái vannak a fantázia focinak (itt az oldalon csak fantasy NFL-ként emlegetjük), szóval ha épp ismerkedsz, vagy meg szeretnél ismerkedni ezzel a játékkal, akkor az alábbi sorok sokat segíthetnek.

Egyéni támadós, defense teames játék (Classic)

Ebben a játék stílusban csak a támadó posztokra lehet embereket rakni. Az alapvetõ beállításban 1 QB, 2 RB, 2 WR, 1 TE, 1 K kell a csapatba, illetve egy posztra running back, vagy wide receiver játékost rakhatunk. Rajtuk kívül még szerepelnie kell egy defense/special teamnek(a továbbiakban DST), ami egy valódi csapat védekezõ és speciális egységét foglalja magában. Pontozásban irányítóknál a passzolt yardok számát, a passzolt TDket, esetleg futott yardokat és TDket számítják pluszpontnak, illetve az interceptionök, fumblek és sackelések miatt vonnak le pontokat.

A futók, elkapók és tight endeknél a futott, elkapott yardok és touchdownok érnek pontot, és természetesen a labdavesztések járnak mínusz egységekkel. A rúgók esetében a berúgott field goalok számítanak pontnak, természetesen a távolságtól függõ értékben, illetve ugyan ez igaz fordítva is a kihagyott kísérletek esetében, valamint az extra pontoknál. A védekezõ és speciális egységek teljesítményét egyben számolják, a választott csapat összes játékosa beletartozik. Fantasy pontjaikat, a pályán engedett pontokból és az elért „extra dolgokból” (sack, labdaszerzések, safetyk) számolják ki és ehhez adják a speciális egység returnökbõl és esetleg elért pontjaiból szerzett értékeit.

Egyéni támadós, védõegységes játék (IDP)

Ez a fajta játék már a nehezebb kategória. Itt az elõbb felsorolt támadó posztok számítanak, illetve a védelem is egyéni játékosokból áll, de nem a valódi felállás szerint hanem 2 csoportra osztva, defensive line és defensive back játékosokra. A DL-ben defensive tackle, defensive end és linebacker poszton játszó játékos lehet a csapatban, míg a DB sorban cornerbackek és safetyk. A támadó sorok pontozása azonos a classic játéktípussal, míg a védelemben minden játékost egyénileg elért dolgai alapján pontoznak. Tackle, sack, interception, fumble kierõszakolás, fumble megszerzés, safety, pass deflection, esetleg védekezõ TD.

Teljesen egyéni játékos játék(szintén IDP)

A fantasy legtöbb odafigyelést igénylõ, de talán legizgalmasabb fajtája, amikor a megszokott és korábban már részletezett támadó posztok mellett, komplett, egyéni játékosokból álló védelmet kell összerakni. Külön az összes védekezõ poszttal (DE, DT, LB, CB, S) illetve még puntert és head coachot is kell a csapatba állítanunk. A védõk pontozása ugyan az, mint az elõzõ IDP leírásban szerepel. A puntereket rúgási átlaguk és az elért 20 és 10 yardon belülre rúgott labdái után értékelik, míg az edzõket csapatuk heti teljesítményének függvényében, a gyõzelem vagy a vereség mértéke alapján, pozitívan vagy negatívan.

(Forrás: Fantasyfootball.blog.hu | Fotó: Chron.com)