Jump to content

Fantasy NFL: Térjünk rá a különböző ligatípusokra

2017. 04. 12. 17:58

Egy korábbi posztban röviden áttekintettük a legalapvetőbb fantasy NFL játékfajtákat, most pedig a ligatípusok következnek. Ez még mindig inkább a kezdőknek szól, viszont nem kizárt, hogy a tapasztaltabbak is megtudhatnak egy-két újdonságot. 

Résztvevõk szerint

Publikus: Minden fantasys oldalon megtalálható dolog. Publikus, tehát minden felhasználó számára elérhetõ ligák, ahová regisztrálva besorsol a rendszer. Itt lényegében a világ bámely részérõl jött játékosokkal összekerülhetünk

Privát: Ez egy izgalmasabb dolog. Baráti társaságok és egyéb közösségek létrehozhatnak saját, privát ligákat, amiben csak meghívásos alapon lehet bekerülni, így saját barátaink, ismerõseink ellen mérettethetjük meg csapatunkat. Egy privát ligának kell, hogy legyen egy vezetõje (commish), aki megalkotja a bajnokságot, beállítja a szabályokat, illetve meghívja a játékosokat, sõt szinte egyes helyeken, pl az ESPN játékában sokkal többféle dolgot változtathat és adhat meg a pontozástól kezdve a draftsorrendig.

Játék típus szerint

Egymás elleni (Head to Head): A nevében is benne van a lényege. Az ilyen típusú játékban hétrõl hétre egymás ellen mérkõznek a fantasy csapatok. A játékhét végén a több pontot szerzõ csapaté a gyõzelem értelemszerûen. H2H ligákban általában a valódi NFL szezon 13-14. játékhetéig tartanak az alapszakasz küzdelmei, majd a beállításoktól függõen következik a rájátszás, a ligában megfelelõ helyen végzett csapatoknak. A rájátszás általában 2-3 körös, szinte soha nem játszanak már az utolsó, szinte kiszámíthatatlan NFL játékhéten.

Pontozásos (Points only, Roto): Ez a fajta liga abban különbözik, hogy itt nem játszanak közvetlenül egymás ellen a csapatok, hanem folyamatosan gyûjtik a pontokat, és a végén az nyer akinek a játékosai a legtöbbet szorgoskodják össze a 17. játékhét végére.

Keeper: Ez nem teljesen másik játéktípus. Keeper ligán roto és head to head rendszerben is lehet játszani. A különbség annyi, hogy a résztvevõ GM.ek, egy elõre megszabott mennyíségû játékost megtarthatnak a következõ szezonra is a csapatukból, így tehát ez egy több éves játék.

(Forrás: Fantasyfootball.blog.hu | Fotó: Denverpost.com)