Jump to content

Fantasy NFL: Ilyen egy átlagos fantasy-bajnokság menete

2017. 04. 25. 18:05

A kezdőknek szánt posztsorozatunk utolsó állomásához ért. Eddig átnéztük a ligatípusokat és a különböző játékfajtákat, most pedig nézzük, hogy hogyan is fest egy hagyományos fantasy idény. 

Draft

Minden fantasy bajnokság ezzel kezdõdik. Itt lehet kiválasztani, hogy kit szeretnénk a csapatunkban tudni. A fõbb tipusai, az auto draft és az élõ draft. Auto Draft esetén a gép lényegében kisorsolja egy rangsor alapján a játékosokat a GM-ek között. A live draft viszont szinte teljesen úgy zajlik mint a való életben. A commish által meghatározott idõben, az adott oldal draft kliensén bejelentkeznek a résztvevõk, és egy sorsolt vagy beállított sorrend szerint saját maguk választják csapatukba a játékosokat. A sorrend „kígyó” rendszerû, tehát aki az elsõ körben elsõnek választott, az a másodikban utolsónak fog és így tovább. Ezeken a klienseken van chat is általában, így nagyon jó hangulatú összejövetelek a fantasy draftok.

Waiver

A Waiver egy speciális idõszak, ami alatt csapat nélküli játékosokat lehet szerezni. Ez az idõszak általában 2 nap. A draft és minden játékhét után van ilyen, illetve a csapatból kidobott játékosok is ide kerülnek. Ez annyiban különbözik a szabadügynök(free agent) státusztól, hogy itt a különbözõ waiver értékkel ellátott csapatok elõnyt élveznek, így könnyebben tudnak lecsapni egy-egy játékosra. Példával lehet talán a legjobban bemutatni ezt a dolgot. A draft után minden csapat kap egy waiver számot. Aki a drafton elsõnek választott, az kapja a legnagyobb sorszámot, míg, aki utolsónak az a legkisebbet. Ennek azért van jelentõsége, hogyha egy waiveren lévõ játékost több csapat is szeretne megszerezni, akkor a waiver rangsorban elõrébb lévõ csapat kapja meg a 2 napos periódus végén.

Szabadügynök igazolás (free agency)

A waiver periódusokat követõ napokban a meccsek elkezdõdéséig az ilyen státuszú játékosokat, „aki kapja marja” alapon lehet felvenni a csapatunkba.

Meccsek

Bármely fajta ligában, a valós mérkõzések kezdetéig változtathatunk csapatunk keretén, amint elkezdõdtek a meccsek, azok a játékosok, akiknek a valós csapata már játszik, nem mozdíthatóak. Mivel a meccsek nem egységes kezdésûek, így pl a vasárnap 10-kor játszó játékosokat természetesen még lehet mozgatni a 7-órási meccsek kezdete után

Játékos cserélgetés( trade)

Mint a való életben, itt is lehet a csapatok között játékosokat cserélgetni. Ilyenkor az oldalon megadott helyen lehet küldeni ajánlatot a másik GM-nek, aki ha elfogadja a cserét, és az megfelel a fair play szabályainak (ezt a commish ellenõrzi és unfairség esetén vétózhat) akkor a játékosok csapatot váltanak.

(Forrás: Fantasyfootball.blog.hu | Fotó: Grantland.com)