Jump to content

Mely problémákat kell orvosolnia Shurmurnak?

2018. 01. 27. 23:18

A Minnesota Vikings kiesésével hivatalossá vált, hogy Pat Shurmur lesz a következő vezetőedzőnk. Öt évre írt alá és számos kihívással kell szembenéznie, hiszen a legutóbbi szezon minden képzeletet alulmúlt. Azonnal repült is Ben McAdoo és Jerry Reese, Dave Gettleman pedig tett már utalásokat, hogy milyen irányba szeretné elmozdítani a csapatot. Mi lehet az elképzelése Shurmurnak? Erre próbálok most válaszokat találni.

Az első teendő az edzői stáb felállítása lesz. Mindenki szabad utat kapott a távozásra és többen is találtak már maguknak csapatot. Az offensive coordinator Mike Sullivan a Broncos QB edzője lett, az OL coach Mike Solari Seattle-be költözött és szinte biztos Steve Spagnuolo távozása is. Az utódja Jack Del Rio lehet, aki legutóbb a Raiders vezetőedzőjeként tevékenykedett. Nagy név, aki a 4-3-as rendszert preferálja és a stílusa jól illeszkedhet a játékosállományhoz. A special team élére Thomas McGaughey érkezhet, aki korábban dolgozott már nálunk.

A kerettel kapcsolatban a legfontosabb, hogy meg kell nyernie a játékosok bizalmát. Ezt az első évében abszolválni tudta McAdoo, idén azonban néhány vesztes mérkőzés után kicsúszott az irányítás a kezei közül. Egy-egy gyenge szereplés után a kulcsszituációkban megremegtek a kezek, amely a szezon elúszását jelentette. Ugyan az öltözői hangulatot a győzelmek befolyásolják a legjobban, de ritka az olyan eset, amely miatt Janoris Jenkins és Dominique Rodgers-Cromartie is eltiltást kapott. Tapasztalt edzőről beszélünk, akit számos csapatnál alkalmazták már és ugyan a fiatal kora ellenére McAdoo mögött is évtizedes NFL múlt van, de ő a pályafutása nagy részét Green Bay-ben töltötte, így olyan helyzettel találkozott, amire nem volt válasza. A sok állomáshely más-más öltözői kultúrát jelent, ami komoly pozitívum lehet. Jó esély van rá, hogy a támadóknál Shurmur fogja hívni a játékokat, de azt szeretném ha kellő figyelmet fordítana a védelemre is.

Ugyan ezt kevés helyen említették meg, de a gyenge szezonkezdet egyik okának a lightos edzőtábort tartom. Túl finoman bánt a stáb a játékosokkal, a tapasztaltabbak többször is pihenőnapot kaptak. Pedig szükség van a kemény nyári alapozásra és az igaz, hogy mindenkinek egyéni edzőtervet kell felállítani, de a puhányság az eredményekben is meg fog mutatkozni. 2016-ban nagyrészt elkerültek minket a sérülések, de idén újra kidőlt a fél csapat, ami nem lehet a véletlen műve.

Gyakorlatilag biztosra vehetjük Eli Manning maradását, de nagy esély van az utódjának a megérkezésére is. Ha tényleg így lesz, akkor ismerve a New yorki média munkásságát komoly kérdésekre kell majd felkészülnie Shurmurnak a szezon során. Szinte minden évben láttunk egy-egy fejvakarós húzást Manningtől és hogyha ott lesz mögötte az új fiú, akkor azonnal arról fognak írni az újságírók, hogy vajon mikor húzzuk meg a cserét? Head coach-ként meg kell védenie a játékosokat ettől a nyomástól, hiszen az ehhez hasonló kérdések akár széthúzáshoz is vezethetnek és akár megszerezhetjük a következő sztár QB-t is, de a legnagyobb esélyünk Eli játékával lesz a győzelemre.

 

(Forrás: sporthub.hu)