Jump to content

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

2024. 04. 21. 12:13

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.

A vadonatúj, minden igényt kielégítő Alba Arénában közel 6000 néző várta az összecsapást, amelyet napra pontosan 16 évvel a történelmi szapporói feljutás évfordulóján rendeztek.

Don MacAdam szövetségi kapitány csapata a múlt héten Lengyelországban kétszer is kikapott a felkészülés során, és most a legmagasabb osztályban szereplő norvégokat fogadta. A kanadai szakember előzetes úgy nyilatkozott, hogy csapatként kell játszaniuk a lengyelnél erősebb norvégokkal szemben, mert a válogatottnak nincs sztárjátékosa, és egy hete még nem játszottak úgy, ahogy szerettek volna, ahogy az elvárható.

A kerethez csatlakozott a tengerentúlon szereplő Garát Zsombor és a csíkszeredai Sofron István is, miután véget ért a klubszezonjuk, így már csak a dán döntőben érdekelt Erdély Csanád van távol.

Az ünnepélyes megnyitón Cser-Palkovics András polgármester mindenkinek köszönetet mondott, akik az elmúlt években hozzájárultak az új aréna felépítéséhez és átadásához. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte id. Ocskay Gábor hitvallását, hogy milyen sokat tett a fehérvári jégkorong felvirágoztatásáért, és munkássága révén álom vált valóra, a csapat magyar bajnoki címeket szerzett, nemzetközi szereplések részese, és most, 16 évvel a szapporói hősök feljutása után ebben a gyönyörű létesítményben játszhat a válogatott.

Gyorsan emberelőnybe kerültek a vendégek, ám ez kimaradt. Felvette a ritmust a házigazda, majd a harmad derekán Kiss Roland - aki szerdán ünnepelte 25. születésnapját - egy gáncsolás és palánkba csapódás után vállsérülést szenvedett. Ahogy a magyarok kerültek fórba, Terbócs István vágta be a kipattanót, megszerezve így az aréna első gólját. Közvetlenül a szünet előtt az éppen Norvégiában légióskodó és ott az idény legjobb kapusának választott Bálizs Bence védett szólót.

A második harmad elején újfent emberelőnyhöz jutott a házigazda, és előbb a norvég kapuvason csattant a korong, majd Papp Kristóf szép cselek után köténygóllal növelte a különbséget. Azonban ahogy ő ült ki akadályozás miatt a büntetőpadra, Viktor Granholm kapáslövésével jött a szépítés, pedig előtte Bálizs nagyokat védett. Ez volt a 100. norvég gól a magyarok ellen.

A záró felvonásban többet birtokolták a pakkot a norvégok, ám jól védekezett a magyar együttes, amely még helyzetekig is eljutott. A hajrában lehozott kapus mellett támadott az egyenlítésért a vendégcsapat, de nem járt sikerrel.

A két gárda szombaton 16 órakor újra megmérkőzik. A magyarok kedden Meranóban játsszák utolsó felkészülési találkozójukat az olaszokkal szemben. A bolzanói divízió I/A-vb jövő vasárnap kezdődik. A MacAdam-csapat sorrenden a japán, a dél-koreai, a romániai, a házigazda olasz, valamint a szlovén együttessel mérkőzik. Az első két helyezett jut fel a 16-os elitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

(Forrás: fantasysports.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)